
Günümüzde ihtiyaç olan verilere erişmenin en hızlı yollu arama motorları kullanmaktır. Arama motorları sayesinde bilgiye ulaşmak daha hızlı ve kolay olur. Dünyada kullanılmakta olan birçok arama motoru markası vardır.
Popüler arama motorları: Google, Bing, baidu, Yandex ve Yahoo! ilk olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de Turkcell öncülüğünde kurulan Yaani arama motoru dünyadaki arama motoru devleri arasındaki yerini aldı.
- Arama motorları Hayatımızı nasıl değiştirdi? Yaz, tıkla ve Bul Daha kolay olur ki!
- Arama motorları nasıl bu kadar büyüdü? Birçok arama motoru girişimi oldu. Web sitelerini en iyi sıralamaya koyan başarılı olan en güçlü marka haline geldi.
- Arama motorları gelişimi nasıl oldu? İcat edildiği andan günümüze kadar ne gibi değişiklikler olduğu bu yazıda bulacaksınız.
Arama motorları üzerine en çok sorulan soruları yazımız içerisinde cevap bulalım. Hayatımıza yerleşen arama motoru markalarının dünya tarihinde değişimini ele alacağız.
Günümüzde arama motoru optimizasyonu nasıl bu kadar önemli bir duruma geldiğini kavramaya çalışacağız. Milyarlarca web sitesini barındıran “World wide web” üzerinde nasıl en doğru bilgiyi elde ediyoruz.
E-Ticaret yapan milyarlarca web sitesi diğer sitelerden nasıl sıyrılarak satış gerçekleştirir. SERP’de üst sıralarda görünmenin SEO çalışmalarına ne kadar fazla ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardı. Öyleyse arama motorunun önemin kavramanın bir diğer yoluysa arama motorlarının gelişiminde gizlidir.
ARAMA MOTORLARI
Arama motorları hakkında tarihine derinlemesine girmeden bizler için neden ihtiyaç haline geldiğini söylemek gerekir.
İnsanoğlu öğrenmeye saatlerini, aylarını hatta yıllarını harcar. Bilgiyi bulma adına mesafeleri kat eder üstelik yıllar sürse bile asla vazgeçmez. Ansiklopedileri karıştırdığımız zamanlar ilk olarak doğru bilgi hedeftedir. Hedefine ulaşmak uğruna şehir şehir gezer böyle kütüphane yollarına yürür. En sonunda yolları aşındırdığımız zamanlardan teknolojinin engelleri kaldırdığı zamanlara geçtik. Oysa eskiler bir tutam bilgi adına girdikleri zahmetin haddi hesabı yoktu. Nice akıllı insanların bir çözüm üretmek üzere zekalarını çok yordu. Sonuçta bugün tek tıkla bilgi artık önümüze arama motorları sayesinde çabucak geliyor.
Gelişmiş teknolojileri kullanan arama motorları, günümüzde sınırları zorlar. Tek tıklamayla milyarlarca veri arasından mili saniyeler içerisinde sonuçlara mikro saniyeler içinde erişir.
Bilgiye hızlı erişmek teknoloji gelişmeleri daha hızlı olmasını sağlar. Böyle bir seviyeye geçmesi dijitalleşmenin hızla yol kat etmesini sağlar.
Bugün arama motorlarının sadece geniş bir bilgi depolama hizmeti vermesi tek yaptığı iş değildir. Aynı zamanda pazarlama ve büyüyen işletmeler için etkili bir platformdur. Ayrıca kurumsal düzeyde de müşteri işveren etkileşimini en üst düzeyde yakaladığı bir seviyede bizi karşılamaktadır. Arama motorları veri tabanları her geçen gün büyümektedir. Hatta her geçen saniye kayıtlı bilgi sayfaları miyarlarca gigabitlik seviyeleri bulmaktadır.
En yararlı bilgiyi yada sayfaları, arama motorları bularak ön plana çıkarması SEO kavramını ortaya çıkarmıştır.
Arama motorunda önde çıkmak, SEO nedir sorusunun önemini ve irdelemek gerektiği üstüne bir kez daha dikkati çeker. SEO sayesinde arama motorları web siteleri için daha kullanışlı hale gelir. Milyarlarca kullanıcıya milyarlarca site arasından sıyrılarak sesinizi duyurma şansını bulursunuz.
Arama Motorları Nedir, Nasıl Çalışır?
Arama motorları genellikle “tarayıcı tabanlı” oluşturulmuşlardır. İnternet’te Web sayfalarını arayarak anahtar kelimeleri bularak tarama işlemi yaparlar. İçeriği ve bilgiyi tarar ve diğer sayfalara yönlendiren bağlantıları takip ederler. Arama motorları, web sitelerinde doğru bilgileri tespit eden algoritma kullanarak çalışır. Elde ettiği verileri büyük bir dizinde veya katalogda depolar. Siteler güncelleme aldıkça veya değiştikçe dizinlerini de günceller.
Kullanıcılar Arama motoru kutusunda anahtar kelime arar. Arama motorları ise alaka düzeyini hesaplayarak çok kısa süreler içerisinde yanıtlar sağlar. Arama motoru daha önceden önbelleğine aldığı yani indeksleme ile taradığı sonuçlar arasından saklı cevaplarını getirmektedir. Motorlar sayfaları sıralar ve anahtar kelimelere en yakın eşleştirmeleri güvendiği sayfalar arasında eşleştirmektedir. Sayfaları içeriğin alaka düzeyine göre sıralar. Sayfa sıralamasında, sitenin popülerliği ve SEO başarısı önemli etkilere sahiptir.
Daha fazla bilgi: Arama Motorları Çalışma Mantığı Nedir?
Arama Motoru Nasıl Ortaya Çıktı?
Arama motorlarına duyulan ihtiyaç ilk kez 1945’te Amerikalı mühendis ve bilim adamı Vannevar Bush’un The Atlantic Monthly’de bir makale yayınlamasının ardından tüm bilgiler için geniş bir indeksleme gerekliliğinin yani kaydının tutulması vurgusunu ilk kez yaptı. Günümüzde arama motorlarının yetenekleri beklenenin çok ötesine geçti.
Kayıtların gerçek kullanımı: “Eğer bir kayıt bilime yararlı olacaksa sürekli genişletilmeli, saklanmalıdır” ve “Kayıtlara girme konusundaki yetersizliğimiz büyük ölçüde indeksleme sistemlerinin yapaylığından kaynaklanır. İnsan zihni bu şekilde çalışmaz, akademik olarak çalışır.” Şeklinde makalesinde ilk arama motorları üzerine açıklamalar vererek başlangıcı atmıştır.
Yıllar sonra, üniversite öğrencileri ve elektrik mühendisleri bu tür bir dizini gerçeğe dönüştürmeye çalıştı. 1990’da oluşturulan ilk arama motoru olan “Archie” geliştirilmesi, dizin listelerinin dosya aktarımı protokol sitelerinde aranması ve depolanması için tasarlanmıştır. Ardından gelen arama motorları temel mantıkta benzerlik göstererek archie’yi takip etmeye başladı. Gopher (metin dosyalarını dizine alan bir site) sahneye çıktığında, her ikisini de Gopher’e karşılık gelen Veronica ve Jughead takip etti. Bu ilk versiyonlar, bugün ana hat arama motorlarının kullandığı teknolojilerin önünün açılmasına ışık tutmuştur.
Örneğin, JumpStation tarama ve indeksleme kullanan ilk dünya çapında web kaynağı bulma aracı olarak bilinmektedir. Bunu, 1994 yılında Brian Pinkerton tarafından oluşturulan ilk tam metin arama motoru olan WebCrawler takip etti. Bundan önce, yalnızca web sayfası adları / etki alanları kataloglarda dizine eklenmiştir. İnternet genişledikçe, arama motorları ve web dizini teknolojileri arttı. Ortaya çıkan en güçlü teknolojiler rekabetçi platformların oluşması namına temelleri atmış oldu.
Arama Motorları Sıkça Sorulan Soruları
Arama motoru, World Wide Web (WWW) üzerinde bilgi aramak, bulmak için hala geliştirilmekte olan web tabanlı bir yazılım programıdır. İnternet kullanan kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bilgilere erişimini sağlamaktadır. Web siteleri, büyük internet ağı içerisinde istediği doküman, görsel ve içeriklerin bulması için web sayfaları üretirler. Anahtar Kelimelere karşılık sayfaları liste halinde kullanıcının hizmetine Arama Motorları sunar. Kullanıcıların girdikleri soruları arama sonuçları listesi şeklinde cevaplamaktadır. World Wide Web üzerindeki sayfalardan bilgi bulmamızı sağlayan en çok kullanılan web tabanlı araç arama motorudur. En çok kullanılan arama motorları sırasıyla Google, Bing, Yandex ve Yahoo olmakla beraber ülkemizde yaani arama motoru hizmet vermektedir.
Daha fazla bilgi: Arama Motorları Gelişimi
Arama Motoru
Arama motoru, kullanıcıların World Wide Web (WWW) içerisindeki bilgilere veya içeriğe göz atmalarını sağlamak için tasarlanmış yüksek teknoloji sahip bir programdır. Kullanıcıların erişmek istedikleri bilgilere en kısa sürede almasına yardımcı olmaktadır. Belirli anahtar kelimeler veya kelime öbekleri girmenize olanak tanır. Bu anahtar kelimeler ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerle eşleşen alakalı siteleri sıralamaktadır. Böylece, Sıraladığı İnternet siteleri arasından size bilgiyi sunmaktadır. Sadece anahtar kelimelerle veya diğer arama terimleriyle ilgili sayfaları tespit ederek size sonuçlandırma hizmetini arama motorları sağlamaktadır. Günümüzde en çok kullanılan arama motorlarından bazıları Google, Bing, yandex ve Yahoo Arama motorlarıdır.
Portal
İnternet’te yer alan ve World Wide Web’de bulunan bilgilere erişim noktası görevi gören özel bir konum noktasıdır. Bir portal üzerinde sadece tek özel bir URL kullanılarak benzersiz kullanıcı adı ve şifre ile erişim sağlanır. URL’den harici , portaldaki içeriği görmek için kişisel giriş gereklidir. Popüler portalların bazıları facebook.com, gmail.com ve twitter.com’dur.
Arama motorları taramaya dayalı olarak dizin oluşturmaktadır. Google, Bing ve Yandex gibi arama motorları yeni sayfaları dizine eklemek için bir süreç oluşturmaktadır. Botlar diğer bir ismiyle örümcekler olarak bilinen yapay zekalar yeni sayfalar keşfetmek için Web’i taramaktadır. Botlar genellikle belirledikleri web sitelerinin URL’lerini bir listeye eklemekle başlar. Bu sayfalarda yeni bağlantılar tespit ettikleri zaman “href” ve “src” gibi etiketlerden faydalanarak dizine eklenmesi gereken siteler listesine kaydeder.
Arama motorları, kullandığınız arama terimlerini yani anahtar kelimelerinizi baz almaktadır. En çok hangi sayfalarla ilgilenmeniz gerektiğine ilişkin dizinleri arasında bir liste sağlamak için algoritmalarını kullanır.
Arama motorları sitenizi dizine eklemesi için ilk olarak web sayfası oluşturmanız gerekmektedir. Aranan anahtar kelime ile ilgili içerikleriniz mevcut değilse arama sonuçlarında doğal olarak görüntüleme alamazsınız. Anahtar kelime ile ilgili bir sayfanız veya bir sayfa içerisinde içeriğiniz olması gerekmektedir. Aksi taktirde arama motorlarını manipüle etmiş sayılır ve ceza almanız kaçınılmazdır.
Değişen ve gelişen dünya düzeninde İnternet her evin bir parçası olmuştur. İnternetle tanışan kullanıcılar ne var ki yeni bir dünyayı keşfetme merakı öne çokça çıkar. Böylece internet kullanıcıları birçok web sitesini ziyarette bulunabilmesinin tek yolu sitelerin köprüleri olan URL kullanmaktır. Fakat şöyle bir durum söz konusudur biz bu adresleri bilmiyorsak nasıl internet keşfini tamamlanacaktır. Ziyaret edeceğimiz site adreslerini bilmeden böylelikle nasıl olur da bilgiye erişecek keşfe çıkarız. SEO gerçeği doğru anlamda ilk defa ortaya çıkışı ilk arama motorunun icadıyla başlar. Sistemin eksiğinin farkına varıldıktan sonra ilk kez icadı 1990 senesinde ilk arama motoru Archie geliştirdi. Arama motorları hakkında detaylı yazımızı bulabilirsiniz.
Dünyada ve ülkemizde geçerli olan aynı zamanda en çok kullanılan arama motoru Google’dır. Kullanıcıların bilgiye erişmelerini sağlayan ihtiyacı karşılayan mekanizmanın günümüzdeki en güçlü firması Google olarak karşımıza çıkar.