Web sitenizin faaliyetlerini takip etmek sitenizle ilgili geliştirmeler yapabilmeniz için olmazsa olmaz analiz araçlarından bazılarını öğrenmeniz gerekmektedir. Bu araçlar  veri toplamak ve istatistiksek olarak bilgi alabilmeniz  için Google  tarafından sunulan  Google Analytics hizmeti  sektördeki diğer analiz araçlarına göre herkesin kullanabileceği ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Google Analytics nedir?

Google tarafından geliştirilen Analytics, Web sayfalarının istatistiksel olarak verilerin işler. Tüm bunları yaparken ‘Google Analytics’ ücretsiz olarak kullanırsınız. Google araştırma ekibinin yapacağı tüm geliştirmelere, dünyadaki tüm web siteleri bu sayede veri desteğinde bulunmaktadır. Analitik araçları arasında en kullanışlı ayrıca en iyi yorumlanması gereken özel bir analiz aracıdır. Google analitik aracına benzer Search console aracıda Google tarafından geliştirilmiştir. Bu iki aracın birlikte kullanımı sayesinde site trafiğini incelerken daha etkili çıkarımlar yapmak mümkünüdür. Bu araç gibi Google tarafında geliştirilen Search Console ve Google analtics aracı birlikte kullanılırsa daha doğru olur. Çünkü site ve kullanıcı analizlerinin doğru yorumlanıp site üzerinde planlanan tüm çalışmalar kullanıcın deneyimi içinde olmalıdır. Reklam ve kampanya amaçlı kullanımda ise Adwords ile beraber Analytics kullanılırsa daha hızlı verim elde edilmesi yüksektir. Google Analytics verileri ile yapılan doğru çalışmalar siteyi daha verimli kılacağı gibi sıralama ve geri dönüşüm oranı arttırabilecek yönde yapılan çalışmalara uygun veriler elde ederiz. Web sayfamıza gelen ziyaretçilerin nerelerden geldiğini web sayfanızda nereleri gezdiğini eğer e ticaret yapıyorsanız ürününüzü alıp almadığını bize belirli zaman aralıkları ile istatistiksel olarak yorumlayarak bize sunan kullanımı kolay bir analiz aracıdır.

Google Analytics En Hızlı Nasıl Kayıt Olunur?

Google Anaytics kullanabilmeniz için öncelikle Gmail hesabına sahip olmalısınız. Gmail hesabınızla giriş yaptıktan sonra yeni hesap oluşturarak web sayfanız olan siteleri sizin mülkünüz olduğunu belirtmeniz için size izleme kimliğini önünüze çıkaracaktır. izleme kimliğini hostinginizin barındırıldığı servera erişerek sitenizin </head> kodundan önce ekleyerek Google Analytics tarafından Web sitenizin izlenmesine onay vermiş olacaksınız bu sayede sitenizdeki hareketliliği google yorumlaya değişimleri anlık olarak görüntüleyecek bu verilerin kayıtlarını tutup istatistiksel olarak sizin karşınıza belirli zaman aralıkları ile çizelgeler halinde size çıkaracaktır. Google Analytics kullanmak tercih meselesidir. Eğer sizin adınıza yorumlayacak birileri varsa veya siz analytic sonuçlarına meraklıysanız kullanınız Google analytics kullanmanın sitenin trafiğinde herhangi bir değişime etkisi yoktur. CMS (content management system) gibi sistemler kullanıyorsanız misal wordpress görünüm sekmesinden düzenleyici kısmından ihtiyacınız olan alana erişebilirsiniz. 

Google Analytics izleme kodu Ne zaman çalışır?

Web sitenize izleme kodunu Google Analytics tarafından alarak yapıştırın böylece etkin hale gelecektir. Etkinleştirdiğiniz andan itibaren sitenize gelen ziyaretçi hareketlerini Google tarafından izlenmesi mümkün olacak böylelikle Google tarafından analiz raporu alabileceksiniz.

Google Analytics ve Teknik Terimleri

Oturum Nedir? Sitenizi ziyaret eden bir kişinin günün farklı saatlerinde yapmış olduğu katılımların tamamıdır.

Kullanıcı Nedir? Web Sitenizi ziyaret edenlerin her bir kişinin ayrı düşünülüp hesaplanması olarak verilen sayıdır. Her zaman bu şekilde [oturum>kullanıcı] anlamlandırabiliriz.

Sayfa Görüntüleme sayısı nedir? Web Sitenize gelen Ziyaretçilerin yaptıkları bütün sayfaların sayısıdır. Kullanıcı ve oturum sayısı önemsenmeksizin bir gün içinde gösterilen toplam sayfa sayısıdır.

Sayfa/Oturum oranı nedir? Ortalama bir kullanıcının kaç sayfa görüntülediği verisini bize verir.

Ortalama Oturum Süresi Nedir? Burada ortalama oturum süresi hesaplanması, en önemli nokta olan hemen çıkma oranına bağlı olarak elde edilir. Web Siteniz içinde farklı sayfalar ziyaret edildikten sonra geçirilen süre göz önünde bulundurularak hesaplanır.

Hemen Çıkma Oranı Nedir? Hemen çıkma oranı ne kadar düşük olursa sitenizde ziyaretçileri o kadar fazla tutabiliyorsunuz demektir. Web sitenize uğrayan ziyaretçilerin farklı sayfaları görüntüleme oranıdır. Sitenize uğrayan  kişiler yalnızca açılan ilk sayfayı ziyaret ediyorsa ve ayrılıyorsa sizin  hemen çıkma oranı %100 olarak hesaplanır.bu pek olması istenen bir skor değildir.

Demografi Nedir? Web Sitenize gelen ziyaretçilerin yaş ve cinsiyet gruplarına ayrılması demografi denir.

Treemap Nedir? Önemi büyük olan treemap sizin sitenizin hit kaynaklarının sınıflandırılmasıdır. Sitenizin çektiği trafiği neren geldiğine dair bilgi verir; organik en çok istediğimiz yöntem, sosyal medya uzun zorlu bir çalışma, referans sağlam backlink, reklam tıklamaları ne kadar bütçeniz olduğu ile alakalı olarak sizin farklı kaynaklara göre ayırır.

 

Google Analytics Raporları

Google Analytics aracı kullanıcılara geniş ve detaylı bir rapor ağı sunar. Kendi kullanımımıza uygun rapor görüntülemesini Raporlama>gösterge paneli>yeni gösterge tablosu ekle alanından seçeceğiniz verileri size sunacak şekilde analiz raporlarını ayarlayabilirsiniz. Genel kullanıcı kitlesi ziyaretçilerinizi günlere, haftalara, aylara ve senelere göre görüntüleye bileceğiniz takip alanlarını barındırır. Raporlama>Kitle>Genel bakış kısmında görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcıların bağlandıkları cihazları hangi şehirden, hangi yaş gurubuna dahil olduklarını içeren rapor gösterge çizelgesi çeşitliliği ile de analiz raporlarını görüntüleyebilirsiniz. Aşırı ziyaretçilerin (40bin<Ziyaretçi) uğradığı web sayfalarının raporları 4 saatlik bir gecikme ile analiz raporlarına yansır.

Web sitenizde eğer satış gerçekleştiren bir E-ticaret sitesi ise Adwords hesabınızı entegre edip kullanmanız önemle tavsiye edilir. Widget kısmından reklam dönüşümü, reklama gelen ziyaretçi, hedef dönüşümü gibi birçok verinin analizini elde edebilirsiniz. Ayrıca ziyaretçilerin hangi verilere göre göstermek istediğiniz de kullanıcı tercihine bırakılmıştır. Segment ekle kısmından sayfa gösterimi, arama trafiği, direk bağlantılar, birçok seçenekle rapor elde edebilirsiniz. Eğer analiz raporlarını doğru yorumlarsanız hedefe yönelik doğru iyileştirmelerle satışlarınızı arttırabilirsiniz. Anlık olarak web sitenizdeki online ziyaretçi sayısını Raporlama>Gerçek Zamanlı>Genel Bakış yaparak görüntüleyebilirsiniz. Gelen ziyaretçilerin sitenize hangi kanallardan geldiklerini ülke ve şehir olarak dünya haritası üzerinden görsek bir şekilde size sunumuyla da kullanıcılara analiz raporu gerçekleştirir.

Web Sitesi Performans ve Site İçerik Raporu

Google Analitics, web sayfanızın hızına büyük önem verir Raporlar>Davranış>Genel Bakış kısmında sitenizin istediğiniz periyotlar da performansını görüntüleyebilirsiniz. Online ziyaretçi sayısı fazla olduğu zaman site hız göstergesi performans olarak daha düşük yönde yükselir. Bu bölümde yavaş olan sayfaları bulup düzenleyebilirsiniz.

Seo çalışması için çok önemli olan site içerik raporu Davranış>Site İçeriği>Ayrıntılı kısmından elde edebilirsiniz. Size sunulan içerik raporunda en çok ziyaret edilen sayfalardan en fazla zaman geçirilen ve ziyaretçilerin son görüntüledikleri sayfalar gibi birçok veriyi görüntüleyebilirsiniz. En çok ziyaret edilen sayfaları tespit edip ziyaretçileri sitenizde daha uzun süre tutmak için o sayfaları daha da güçlendirip diğer sayfalara yönlendirebileceğiniz çalışmalar sizlere daha iyi sonuçlar almanızı elde edebilmenizi sağlayacaktır.

Web Sayfanızda İçi Yapılan Arama ve Site Sıcaklık Haritası Analizleri

Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizin içinde yaptığı aramaların bilgisinin raporlandığı alandır. Bu özellikten yararlanabilmeniz için Google arama butonuna sahip olmanız gerekir. Site içi arama motoru sayesinde sitenize gelen ziyaretçilerin neler aradığını tespit ederek sitenizde nelerin olması gerektiğini kolayca anlayabilirsiniz. Böylece eksiklerinizi kapamanız veya yapmış olduğunuz iş ile ilgili nasıl bir çalışma yapabileceğiniz noktasında fikir sahibi olursunuz.

Site sıcaklık haritası sitenizin en çok ziyaretçilerin uğrak alanı olan sayfalarınızın optimize ederek Raporlama>Davranış>Sayfa içi Google Analytics bölümünden raporlayabilirsiniz. Bu sayede sitenizin iç linklerini ve oluşturacağınız reklamları doğru yerlere yerleştirerek iyi bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz.

Google Analytics Veri Toplama

Bu bölümü E-ticaret sitelerinin kullanmalarını tavsiye ederken normal ürün satışı gerçekleştirmeyen site sahipleri için tavsiye etmeyiz. Yönetici>Mülk ayarları>veri toplama alanından bu ayarların tamamını görüntüleyebilirsiniz.

 

Yeniden pazarlama                            https://support.google.com/analytics/answer/2444872?hl=tr&utm_id=ad

Yeniden pazarlama arama ağı reklamlarını barındırır. Bu özellik sayesinde demografi ve kullanıcıların ilgi alanı verileri görüntüleyebilirsiniz. Adwords ve DoubleClick platform Google Analytics entegreleri yapılarak bu verileri kullanabilirsiniz. Sitenize gelen kullanıcılar sektörünüzle ilgili arama yaptıkları taktirde aramalarda ilk sırada siz görünürsünüz. Adwords bütçenizle değişim gösterebilmektedir .

Reklamcılık Raporlama                   https://developers.google.com/doubleclick-advertisers/guides/trafficking_overview

Kullanıcıların ilgi alanları demografi gibi bilgileri DoubleClick Campain Manager entegrasyonu yapmanızı sağlar. Bu sayede reklam dönüşüm oranını takip edip sizin belirlediğiniz kitleye reklam hedefi sağlanır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların farklı siteleri ziyaret ederken size ait olan reklamları görmesini sağlar.

 Hariç tutulan yönlendirmeler

Sitenize gelen gerçek kullanıcıları ayırt etmeniz için daha sağlıklı bir analiz yapmanız için spam halinde gelen bir dizi istenmeyen ziyaretçilerin oluşturdukları zararlı trafikleri engellemenizi mümkün kılarak Google Analytics üzerinde doğru raporlar elde etmenizi sağlar. Yapmış olduğunuz bu engellemeler Google Analytics üzerindeki veriler için geçerlidir. Eğer çok fazla istenmeyen trafik alıyorsanız sunucu ayarlarınızı gelen zararlı IP adreslerini engellerseniz daha sorunu kökünden çözmüş olursunuz.

Google Analytics’e Adwords Hesabını Bağlamak

Bütçenizden Adwords için ayırmış olduğunuz miktar ile yapmış olduğunuz reklam tarafından gelen trafiği takip etmek ve dönüşüm oranlarını izleyerek bütçenizden tasarruf etmek ve reklamlarınızı daha verimli hale getirmek için Google Analytics’e  Adwords bağlantısı yapmanız gereklidir.

 Analytics > Yönetici> Mülk> Ürünler > Adwords  Adwords hesabınızı entegre ettikten sonra daha sağlıklı analizler ile doğu verimler elde edebilirsiniz.

Google Analytics’e Adsense Hesabı Bağlamak

Web Sitenizde Adsense reklamları kullanarak kazanç sağlıyorsanız. Google Analytics bağlantısına entegre ederek kazancınızı yükseltebilirsiniz bu iki aracı bir arada kullanarak hangi sayfalarda daha fazla ziyaret olduğunu ve nereden daha fazla kazanç elde edebileceğinize erişebilirsiniz. Bu veriler ışığında sitenizde optimizasyon çalışmaları yaparak reklam verimliliğini arttırmanıza yardım edersiniz. Analytics> Raporlama>Davranış> Yayıncı kısmından analiz raporları elde edebilirsiniz.