SEO ’nun nasıl yapıldığını anlamak, trafiğinizi ve marka bilinirliğinizi artırmak için oldukça önemlidir. Yazılım geliştiren ve pazarlayan ünlü firma HubSpot’ un yaptığı araştırmaya göre sitenize gelen trafiğin %80 arama sorgusuyla başlar ve bu sebepten dolayı SEO oldukça önem kazanıyor. SEO ’yu iyi anlamak için Google yapmış olduğu algoritma değişiklerini takip etmek ve pratik yapmak gerekiyor. Bunları yaptığınız takdirde sizde iyi bir SEO uzmanı olabilirsiniz. Bizde sitemizde Google yapmış olduğu algoritma değişikliklerini sizlerle paylaşmaya özen göstereceğiz.
Siteniz arama sonuçlarında ilk sayfaya çıktığı zaman bulunabilirliğiniz artacaktır ve buda daha fazla trafik elde edeceğiniz anlamına gelir. Böylece marka bilinirliğinizi ve gelirinizi artırabilirsiniz. İlk sayfada çıkmak neden bu kadar önemli? Bunun sebebi kullanıcıların %75’ i yalnızca ilk sayfadaki sitelere giriş yapıyor ve ilk 3 site bu aramadan gelen kullanıcıların yaklaşık %60’ lık kısmını kendi sitesine çekmeyi başarıyor. Birazdan anlatacağımız 10 SEO tekniğiyle sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilir ve bunları müşteriye dönüştürebilirsiniz.
1. Sitenize SEO Analizi Yapmak
SEO Analizi yapmak sitenize neden yeterli ziyaretçi gelmediğini anlamanızı sağlar. Sitenizin performansını ölçmenizi yeni hedefler belirlemenizi ve o hedeflere ulaşmak için doğru taktikleri uygulamanızı sağlar. Böylece mevcut olan içeriğinizin kalitesini artırabilir ve daha fazla verim alabilirsiniz.
- Sitenizin tüm sayfalarınızın SEO meta, title ve description’ ın ?(SEO meta, başlık ve açıklaması var mı?
- Sayfa title uzunluğu 15-65 karakter arası olmalıdır.
- Sayfalarınız SEO anahtar kelimelerine göre optimize edilmiş mi?
- URL yapınız arama motorlarına uyumlu olacak şekilde mi yapılandırılmış?
- https://seobil.com/blog/seo-nedir yerine https://seobil.com/blog/archive/2017/9/8/seo/nedir/1/yazi.html gibi bir URL yapısı kullanmak hem arama motorunu hem de ziyaretçiyi memnun etmeyecektir. Kullanıcı böyle bir URL gördüğü zaman karmaşık rakam ve işaretler arasında kaybolur ve sitenize tıklamaktan vazgeçer.
- Bloğunuzdaki her sayfa doğru formata sahip mi?
- Başlıkları doğru miktarda kullanıyor musunuz? (h1 ve h2 etiketleri)
- Paragraf uzunluğunuz yeterli mi? (Örneğin: Paragraf başına 2-3 cümle yeterli değildir)
- Önemli kısımları italik veya kalın harf ile belirtiyor musunuz?
- Yaklaşık ziyaretçilerin %43’ ü yazılan bir makalenin tamamını okumaz bu sebepten dolayı makalenizi mümkün olduğunca okunabilir ve gerekli bilgiyi belirten bir yapıda oluşturmalısınız. Sadece arama motorunu memnun etmek uzun vadede sitenize çok katkı sağlamaz; kullanıcı tarafında unutmamak gerekir.
- Sitenizdeki tüm resimlerin alt etiketinde anahtar kelime bulunuyor mu?
- Sitenizde site içi ve site dışına linkler bulunuyor mu?
2. Web Sitenizin Mobil Uyumlu Olduğundan Emin Olun
Sitenizin iyi görünümlü olması ve cep telefonlarında, tabletlerde iyi performans göstermesi daha önce olmadığı kadar mühim. Bunun sebebiyse hemen hemen herkesin mobil telefona ve internet erişimine sahip olması. Mobil kullanımın artması sebebiyle de mobil üzerinden yapılan e-ticaret de artış gösterdi. 2016 Mayıs ayında Google algoritmalarında yaptıkları değişiklikte; mobil uyumlu internet sitelerinin Google’ da üst sıralara çıkacağını açıkladı. Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını Google Search Console’ dan öğrenebilirsiniz.
3. Google Search Console İstatistiklerinizi Gözlemleyin
Search Console kesinlikle kullanmanız gereken SEO araçlarından bir tanesidir üstelik herhangi bir ücret ödemenize gerekte yok. Sitenizi daha iyi anlamak hatalı sayfaların tespitini, site haritası yüklemeyi, trafiğinizin nerden geldiğini, hangi sayfalarınızın yeterli trafiği elde edemediğini, hangi anahtar kelimelerde Google’ da gözüktüğünüz, hangi sayfanızın kaç kere görüntülendiğini… Search Console üzerinden takip edebilirsiniz. Örneğin; Arama trafiğinizi gözlemlemek için bu linke tıklayabilirsiniz.
4. Trafiği Yüksek Olan Eski Paylaşımlarınızı Güncel Tutun
Eğer birkaç aydan uzun süredir bloğunuz için yazı oluşturuyorsanız elinizde bir hazine var demektir. Çünkü önceden yazdığınız ve az trafik getirmeye başlayan yazılarınızı güncel tutmak hem yazının güncel bilgiler içermesini sağlar hem de yazınızın kalitesini artırır. Böylece paylaşımınızdan elde ettiğiniz azalmakta olan trafik artışa geçecektir. İçeriğinizi ve yazınızın başlığını da daha dikkat çekici hale getirerek de daha fazla ziyaretçi elde edebilirsiniz. Örneğin Youtube da dolaşırken çok izlenen videolar ilgi çekici resme ve merak uyandıran başlığa sahiptir. Merak uyandıran ve ziyaretçinin aradığıyla eşleşen başlıklar tıklanma oranınınız da büyük artışa yol açacaktır.
5. Organik Trafik Potansiyeli Olan Makalelerinizi Yenileyin
Yukarıda kısımda başarılı yazılarınızı güncel tutmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Aynı şekilde başarıyı elde edemediğimiz düşük trafik sağlayan paylaşımlarımızı da yenileyerek değerlendirebiliriz. Yazmış olduğunuz makale büyük ihtimalle insanların merak ettiği ve bilgi almak istediği bir konu üzerine ve o konuyla ilgili yeni bir makale yazmak yerine eski olan yazınızı yenilemeniz sizin için daha iyi olacaktır. Bunu yaparken şu adımları izleyebilirsiniz:
- Search Console ‘a giriş yapın Arama Trafiği-> Search Analytics e tıklayın.
Tıklamalar, Gösterimler, Konum ve Sorguları işaretleyin. Buradan sitenize hangi sorgularda gösterildiği kaçıncı sırada yer aldığınız ve kaç kere gösterildiğini takip edebilirsiniz. Sorgular yerine sayfaları işaretlerseniz hangi sayfanızın kaç kere gösterildiğini, tıklandığını ve kaçıncı sırada olduğunu görebilirsiniz. (1-10 arası konuma sahip olan sayfalarınızı başarılı olarak değerlendirebilirsiniz)
- Anahtar kelime analizi yapın: Güncellemek istediğiniz düşük performans gösteren makaleleriniz için ahrefs seo aracını kullanarak anahtar kelime analizi yapabilirsiniz. Keyword: yerine aramak istediğiniz anahtar kelimeyi domain.com: yerine sitenizin URL sini yazın. Select search engine and location yazan yerin altındaki yazıya tıklayın ve yerinizi ve dilinizi Turkey-Turkish olarak değiştirin. Bu işlemleri tamamladıktan sonra Go ya tıklayarak sitenizin yazdığınız anahtar kelimede kaçıncı sırada olduğunu öğrenebilirsiniz.
- Kırık linklerinizi ve çalışmayan resimleriniz varsa kaldırın ya da çalışanlarıyla güncelleyin.
Sonuç olarak sitenizi baştan aşağı analiz etmeniz, Google algoritma değişiklerini takip etmeniz üst sıralara çıkmada SEO büyük faktör oynayacaktır. Sitenizi mobil uyumlu hale getirmeniz, eski içeriklerinizi güncel tutmanız ve ziyaretçiye hitap eden merak uyandırıcı bir yazı oluşturmanız trafiğinizin artmasında büyük rol oynar.
Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, would test this IE still is the market leader and a good portion of people will miss your great writing due to this problem. kaabbgedccge
We are glad you liked our post and thanks for the feedback. We would appreciate if you can give us more detailed explanation or send screenshot to info@seobil.com